sábado, 7 de julio de 2012

El ioga i les dones

Acabo d’arribar de veure una pel·lícula que es projectava amb motiu del Barcelona Yoga Conference, “YogaWoman”.
Era un documental sobre les dones i el ioga, i conjuntament amb altres coses que he estat llegint aquests dies sobre el ioga i l’embaràs, i possibles interessos d’amigues meves, he decidit escriure algunes de les impressions.

Angela Farmer

Es veu que el ioga, tot i que avui el practiquen moltes més dones que homes al nostre país, ha estat sempre una disciplina practicada i liderada per homes. Hi ha hagut poques dones en la història que han estat mestres de ioga, ajustant aquesta disciplina al cos de les dones, als seus interessos, i als seus canvis al llarg de la vida.
Poques dones històricament s’han dedicat a l’ensenyament del ioga, i a través de la pel·lícula es poden veure diferents estils, tants com professores yoginis.
Sobre els canvis en la vida de les dones i el ioga
Les dones notem més que els homes els canvis hormonals.
Per començar, el cicle menstrual fa que cada dia del mes tinguem nivells d’hormones diferents. Els homes són més estables. Segons diuen, la pràctica del ioga fa que, com que no lluitem contra el cos, sinó que treballem amb el cos, notem menys aquests canvis. Ens involucrem més en l’estat del cos, i aprenem a respectar-lo. Algunes ioginis deien que el dia més fort abaixen la seva pràctica, es “mimen” més, sense forçar. Cal saber quan es pot apretar, i quan s’ha d’afluixar.
Hi ha dones que durant els primers dies del cicle no realitzen inversions (postures invertides), però també diuen que hi ha altres dones que sí que les realitzen i es troben bé. D’alguna manera, és com quan deien les nostres àvies que durant el període no et podies banyar, i avui ho trobaríem tan estrany. Abans deien que realitzar postures invertides durant el cicle podia provocar endometriosi. Pel que deia el llibre que estava llegint, de Doug Swenson, no està gens comprovat que sigui així.
D’altra banda, amb la pràctica de la natació sincronitzada, les inversions sí que es realitzen durant els dies del cicle, i no em consta que cap nedadora de sincro hagi patit endometriosi.
Aquí és on jo ja opino: cal escoltar el cos. Si notes que una cosa no et va bé, no la facis. Si notes que sí, endavant. Si és mandra, treu-te-la i fes-ho. Però si malgrat la mandra ho fas i no et trobes bé, és que no et senta bé. I de vegades, per què no, també cal escoltar el cos quan vol / necessita descansar!
L’embaràs i el ioga no estan renyits, al contrari. Diuen que van molt bé les asanes (o postures) d’obertura de cadera, com la papallona, com el mig colom, la postura fàcil (lotus senzill). Totes les postures que fem dempeus en ashtanga es poden fer, i les postures assegudes també, menys les que ens facin posar panxa a terra. Les postures de la “pinsa” (assegudes a terra tocant), conforme vagi avançant l’embaràs veurem que les haurem d’anar modificant per deixar espai al nostre bebè quan vagi creixent. Hi ha dones que no se senten a gust amb les postures de flexió d’esquena (el pont, el colomsencer...) en els mesos més avançats de l’embaràs, i hi ha dones que les postures de cap tampoc no les toleren bé. Aquí és com sempre: escoltar el cos i no forçar. Cal tenir en compte que durant l’embaràs els nostres tendons s’estoven i hem de vigilar de no forçar més del compte. D’altra banda, és un bon moment per fer estiraments a qui no n’hagi fet gaire durant la seva vida, perquè si manté la pràctica del ioga, l’embaràs haurà estat un bon moment per augmentar la seva flexibilitat.
Pel que fa a la menopausa, la pràctica del ioga és beneficiosa també perquè ajuda a regular els nivells hormonals i, per tant, els problemes derivats com els fogots.
El ioga i l’edat. Amb l’edat els tendons s’escurcen i estiren de la musculatura, per això les persones d’edat avançada tendeixen a encorbar-se. La pràctica del ioga ajuda a mantenir-los flexibles i ens ajuda a mantenir-nos dretes i amb l’esquena recta, els braços i les cames flexibles per molts més anys.
També ajuda a redensificar els ossos i, per tant, combatre l'osteoporosi.
Ara us passo uns enllaços perquè pugueu veure unes dones fantàstiques que viuen el ioga cada dia.

Seane Corn

https://www.google.es/search?q=seane+corn&hl=es&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=W3X4T__4Jobd8APjqMWfBw&ved=0CFIQsAQ&biw=1024&bih=485

Angela Farmer
https://www.google.es/search?q=angela+farmer&hl=es&prmd=imvnso&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8HT4T7f3KcPZ8AOd0ZSkBw&ved=0CDIQ_AUoAQ&biw=1024&bih=485#hl=es&tbm=isch&sa=1&q=%22angela+farmer%22+yoga&oq=%22angela+farmer%22+yoga&gs_l=img.3...107386.108070.2.108551.5.0.0.5.0.0.0.0..0.0...0.0.RErk0EmfV94&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=8f2f1672a061f2b0&biw=1024&bih=485

Colleen Saidman-Yee
https://www.google.es/search?q=COLLEEN+SAIDMAN+YEE&hl=es&prmd=imvnso&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8nX4T4XrEsu48gO5suGyBQ&ved=0CEAQ_AUoAQ&biw=1024&bih=485

Cyndi Lee
https://www.google.es/search?q=cyndi+lee&hl=es&prmd=imvnso&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=IXb4T6L_OMnX8gOnhsmTBw&ved=0CDwQ_AUoAQ&biw=1024&bih=485

No hay comentarios:

Publicar un comentario